Хранене на Куче

 Хранене  на  Куче

Хранене през различните етапи от живота на кучето:
- Малки кученца
На шест седмична възраст повечето кученца са готови за отбиване от бозаене. Ако са започнали да приемат твърда храна от паничката на майката, не е необичайно те сами да спрат да бозаят след четвъртата или петата седмица след раждането. Малките кученца трябва да се хранят със специално предназначени за техните нужди храни най-малко по три пъти на ден. Постепенно броят хранения може да бъде сведен до две на ден след навършване на четири-пет месечна възраст, а след осмия месец кученцата могат да се хранят и само по веднъж на ден. Прясна вода в чиста купичка трябва винаги да стои до купичката с храна, за да може кученцето да пие, когато пожелае. Ако кученцето приема трудно сухата храна, може да използвате топла вода или мляко, за да я навлажните и по този начин да окуражите малкото да се храни. Трябва да се има предвид, че млякото може да причини хранителни разстройства, ако приеманото количество е твърде голямо.
Добре е да изградите хранителен режим на кученцето – по едно и също време и на едно и същи място. Не бива да давате на кученцето остатъци от масата или друг вид храна за хора , защото по този начин ще стимулирате “просенето” на храна и ще разглезите кучето по отношение на храната. Кучетата, които се хранят балансирано, не се нуждаят от хранителни добавки като витамини, минерали или месо.
- Кучета в зряла възраст

Когато кучето достигне зряла възраст, неговите хранителни нужди се променят и то трябва да започне да приема храна, която отговаря на тези нужди. Кучетата с нормална активност, които нямат специфични нужди свързани с бременност, кърмене или здравословен проблем, трябва да приемат храна за поддържане на оптимално телесно състояние, което се характеризира с:
Правилни пропорции на тялото
Ясно оформена талия
Ребрата не са изпъкнали
Кучета, хранени с пълноценни и балансирани продукти, не се нуждаят от допълнително приемане на витамини, минерали или месо. Напротив – добавките ще нарушат баланса на хранителните вещества и могат да доведат до натрупване на наднормено тегло или друг здравословен проблем. Дажбите за на кучета в зряла възраст варират в зависимост от тяхната порода, активност, метаболизъм и предпочитания на собственика. Независимо дали кучето се храни веднъж или два пъти на ден е важно да се изгради режим с определено време и място за хранене.
- Бременни и кърмещи кучета
По време на бременност нуждата от хранителни вещества на женската нараства и приемът на храна трябва постепенно да се увеличава. Препоръчват се храни, съдържащи повече от 1600 калории на килограм и поне 21% съдържание на протеини. Дажбите трябва да се определят според желанието на самата женска. Не е необичайно за бременната женска да намали временно приема си на храна през първите три – четири седмици на бременността. Обикновено тя започва да яде повече през по-късния етап на бременността.
След раждането, майката се нуждае дори от по-големи количества храна, за да може да кърми малките си.
На определена възраст малките кученца се отбиват от кърмене и женската постепенно трябва да се върне към вида и количествата храна, които е приемала преди бременността.
- Възрастни кучета
По дефиниция като възрастни се определят кучета, които са достигнали последните 25 % от очакваната им продължителност на живот. При различните породи староста се достига на различна възраст:
При дребните породи - над 12 години
При средните породи - над 10 години
При едрите породи - над 9 години
При гигантските породи над 7 години
Основните признаци на остаряването са:
Промяна в теглото: отслабване или напълняване
Затруднено движение
Отслабване на зрението и слуха
Промени в състоянието на козината и кожата
Лош дъх, свързан с проблеми със зъбите и венците
Съвременните индустриално приготвени храни за възрастни кучета предоставят всички необходими хранителни вещества в пропорции, съобразени с променените нужди на тези кучета. При възрастните кучета се наблюдава намаляване на активността и приемането на висококалорични храни, би довело до натрупване на наднормено тегло и здравословни проблеми.
Отказ от храна
Ако кучето не е претенциозно по отношение на храната, но в даден момент възникне проблема да отказва да се храни, е добре да посетите ветеринарен лекар за преглед и установяване на причината, тъй като всяко отклонение от нормалните хранителни навици може да е признак на заболяване. Понякога кучетата приемат дадена храна с охота за определен период и след това внезапно започват да се хранят с нежелание или отказват храна за няколко дни. Това най-често е в резултат от прекомерното приемане на калории, от които организма не се нуждае, и реакция за ограничаване приема на излишните калории. Както и при хората, преяждането е неприятно и за кучетата и причинява чувство на дискомфорт. Кучето просто се опитва да намали това чувство като яде по-малко.

Преход към нова храна
Ако поради здравословни или други причини трябва да смените хранителния режим на своето куче, направете го постепенно за период от 7 до 10 дни. Добавяйте малки количества от новата храна към тази, която кучето е свикнало да яде. Всеки ден увеличавайте количествата нова храна и намалявайте от старата. По този начин кучето по-лесно ще свикне с новия вкус и ще избегнете възникването на храносмилателни проблеми.
Как да изберете храна за вашето куче?
Видове храни:
Класифицират се по влажност, цена, вкусови качества и хранителни вещества на килограм или грам храна. За да изберем най-подходящата диета за кучето трябва добре да обмислим тези фактори.

Консервирани храни - тези храни предлагат най-високи вкусови качества сравнени с полу-влажните и сухите продукти. Веднъж отворена, консервираната храна трябва да се съхранява в хладилника за не повече от три дни.

Сухи храни - те се състоят от хрупкави кубчета, които спомагат за разграждането на плаката и зъбния камък . Тези храни остават по-дълго свежи в сравнение с полу- влажната и консервираната храна след като се отворят.

Специализирани храни
Тези храни са специално разработени в идеални пропорции за да посрещнат всички хранителни нужди на кучето. Храните разработени специално за малки кученца обикновено имат по-високо съдържание на хранителни вещества, които кученцата трябва да приемат през периода на растеж и развитие. Друг вид специализирани храни са тези с по-високо съдържание на протеини и калории , които дават допълнителна енергия на малките кученца и ловните породи. Други са с по-малко съдържание на калории и мазнини , за да помогнат на по-малко активните и по-възрастните кучета да подържат оптимално тегло.

Факти за храненето на кучето
Много стопани на домашни любимци не осъзнават, че хората и кучетата имат различни хранителни нужди. Това означава, че ако дадено куче се храни с остатъци от масата или друг вид човешка храна, може да възникнат здравословни проблеми, като наднормено тегло или определени болести свързани с храненето. Кучетата се нуждаят от пълноценна и балансирана храна, съобразена с особеностите на техните организми и метаболизъм. Качествените индустриално приготвени храни са специално разработени, за да отговорят на нуждите на кучетата, като в същото време са изключително удобни и ви спестяват време и усилия. Добре е да изградите хранителен режим за вашето куче, за да избегнете натрупването на излишни килограми. Най-добре е да храните кучето си по време на вашата закуска или вечеря. Следвайте инструкциите върху опаковката на храната и позволявайте на кучето си да се храни само по 15 мин, след което отстранявайте купичката с храна.
Знаете ли че:
- Млякото е храна , не заместител на водата.
- Честото добавяне на сурови яйца към храната може да доведе до дефицит на биотин, което води до дерматит, загуба на козина и забавен растеж.
- Някой сурови риби водят до загуба на витамина тиамин .Симптомите за дефицит на тиамин са загубата на апетит, слабост, припадане и дори смърт.
- Суровото месо съдържа паразити и бактерии и не е източник на балансиран хранителен режим. Въпреки че, месото е източник на протеини, то има малки количества калций, минерал, от който кучетата се нуждаят за правилен растеж на зъбите и костите.
- Суровият дроб , даван ежедневно в големи количества , може да доведе до отраване с витамин А.
- Никога не давайте на кучето си кости!



При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.net е задължително.


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации