Карабини за лов на диви прасета


-->

 Карабини за лов на диви прасета


В следващите редове ще ви предложа позицията на колегите зад океана по отношение на ловните карабини, които се изискват за лов на глиган. Ще наблегна на основните фактори, с които трябва да се съобразите, в случай че искате да си купите ловна карабина, но все още се двоумите как да подходите при избора си. Естествено, ще съобразя това мнение с българките реалности. Хубавото е, че когато става въпрос за лов, хората от различните краища на света нямат много разлики помежду си, а и в общи линии изискванията към оръжията са близки. И тъй като американското ловно оръжие заслужено печели все по-голяма популярност и у нас, накрая ще завършим обзора с няколко наистина качествени карабини за лов на глиган.
Първото нещо, което трябва да вземете под внимание, когато оценявате качествата (или обмисляте покупка) на карабина за лов на глиган, безспорно е точността. При този дивеч, ако куршумът не порази животното в някой жизненоважен орган, има голяма вероятност то да успее „да се измъкне от бойното поле”. Случи ли се това, вие несъмнено ще останете с чувство на неудовлетвореност, което ще се дължи основно на вашето оръжие. За съжаление, този фактор не стеснява кой знае колко възможностите при избор на оръжие, когато сте решили, че имате нужда от нова и качествена пушка. На пазара има изобилие от добри предложения и понякога единствено бюджетът ни определя кръга на евентуалния избор.
Точността обаче не изчерпва всички положителни характеристики, които трябва да притежава пушката за лов на глиган. Не по-маловажна е ударната мощ. Сами знаете каква сила е дала природата на тези животни, особено на едрите мъжки глигани. Има много случаи, при които ловци успяват да прострелят диво прасе с класическия калибър .30-06, но то за тяхна изненада глигана не се впечатлява много от поражението и се оттегля едва ли не с достойнство. Естествено, налице са и обратните факти – отстреляни едри екземпляри с по-леки калибри като .243, .22-250 или дори .223.
Ловци с опит препоръчват мощните карабини в различните модификации на .30 калибър, като например .308, .30-06 и най-вече .300 Winchester Magnum, който се смята за перфектния избор при лов на глиган. Тези калибри са доказали ефективността си през годините при всякакви климатични условия, поразявайки от сравнително дребни животни до наистина едри екземпляри.
.30-06 е известен като „най-разностранния” калибър в света и много ловци го препоръчват не само за този вид дивеч, но също така и за елен, вълк, лисица, чакал и т.н.
Когато става въпрос за вида на затворния механизъм на оръжието, избор на ловеца зависи от конкретните предпочитания , индивидуален стил на ловуване и типа местност, където се разиграва действието. За да избегнем твърде общото правило, според което „левър-екшън” карабините са по-неточни от другите видове оръжие, ще споменем, че има голям брой ловци, които твърдо залагат на карабината .243 BLR - Browning Lever Action, защото постигат безспорни резултати с нея. Това е само един от примерите за такъв тип оръжие, при което практиката дава положителни отзиви. Именно затова не трябва „по дефиниция” да отричаме този или онзи вид оръжие, само защото общото мнение го определя по един или друг начин. Най-важното в случая е ловецът да се чувства удобно със своята пушка и ако вътрешният му глас му подсказва, че именно „левър-екшъните” са точният избор, той не трябва да пренебрегва своите предусещания.
Трябва да кажа, че карабините с болтов затвор, които все още се радват на добра популярност, са в общия случай доста точни, но при лов на глиган трябва да се има предвид, че често се налага повторен изстрел, поради голямата жизненост на дивеча. Това е и причината карабините с болтов затвор да са по-подходящ избор. Първо – те предлагат не по-малка степен на точност и второ – ловецът има възможност за „поправителен” изстрел, макар и малко по-бавно отколкото с „левър-екшъните”.
Двуцевките също са популярен избор сред определен кръг от любители на тези оръжия. При тях е много важна „химията” между ловеца и пушката, тъй знаем, че точното прицелване с двуцевките понякога е трудно, ако човек не е свикнал с конкретното оръжие, което използва.
За да се стесни донякъде кръга на оръжията, ще изброя най-подходящите калибри за глиган, на които със сигурност няма да е грешка да се заложи. За дистанция 60-90 м: .308, .270, .30-06, .444 Marlin и .45-70. За дистанция 120-200 м: 7mm Mag, .300 Win. Mag, .300 Rem. Ultra Mag, .300 Wby Mag. и .338 Win Mag.
В заключение, ще добавя, че целта на селекцията е да Ви предложим възможни варианти, който да ви помогне, ако се колебаете на какво оръжие да заложите за лов на глиган. Естествено, пред много от вас подобна дилема не стои, но все пак се надяваме, че материалът ще има ако не решаваща, то поне насочваща роля при избора на по-младите ловци, които все още изпитват колебания в избора си на оръжие. Нямаме за цел да даваме твърди препоръки, а само общи насоки, защото се знае, че за всеки ловец изборът му на оръжие е нещо специално и много лично.
В следващите редове ще ви представим накратко някои модели, които според изключително голям брой ловци са „идеални” за лов на глиган.


Mauser 98 .30-06


  • Cal./Gauge: .30-06 Springfield
  • Barrel(s): 21 1/2"
  • Weight: 8 lbs. Scoped
  • Sights/Scope: Leupold Vari-X II 2 - 7 x 32mm
  • Stock Dimensions: 13 7/8" LOP
  • Butt/Pad: Al Biesen
  • Metal Condition: Very Good
  • Wood Condition: Very Good - handling marks; crack in ebony tip
  • Bore Condition: Very Good
  • Extras: Alvin Linden-style arrowhead checkering; James Stewart engraved



  • Marlin 1894


    Калибри: 44 Rem. Magnum / 44 S&W Special
    Капацитет на магазина: 10 патрона в тубусен магазин
    Тип: левър-екшън; странично изхвърляне на гилзите
    Приклад: американски черен орех
    Цев: 50,8 см
    Цялостна дължина: 95 см
    Тегло: 3 кг

    Remington Model 700 BDL

    Калибър: .270 Win
    Капацитет на магазина: 4 патрона
    Дължина на цевта: 55,88 см
    Цялостна дължина: 108 см

    Savage 270 Winchester

    Калибър: 270 Win
    Капацитет на магазина: 4 патрона
    Тегло: 3 кг
    Дължина на цевта: 55,88 см
    Цялостна дължина: 108,5 см
    Приклад: синтетичен

    Browning BLR Wt ‘81 Stainless Takedown

    Калибър: 308 Win
    Капацитет на магазина: 4 патрона
    Дължина на цевта: 50,8 см

    Marlin 444XLR

    Калибър: 444 Marlin
    Капацитет на магазина: 5 патрона в тубусен магазин
    Тип: левър-екшън; странично изхвърляне на гилзите
    Дължина на цевта: 61 см; неръждаема стомана
    Цялостна дължина: 108 см
    Тегло: 3,4 кг

    При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.


    Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
    Благодаря ви!

    Популярни публикации