Лов на Див Заек

  Лов на Див Заек

Ловни бозайници, дребен местен космат дивеч.


Разред- "Зайцеподобни",Lagomoridae
Семейство- "Заици",Leporidae
Латинско название-Lepus europaeus Pallas ,1778г.
Местни названия- сив заек,полски заек,горски заек.
Срок на ловуване - от 1 октомври до 31 декември,но при доказани стабилни запаси в конкретното ловно поле.
Отстрелна норма -1 бр на ловец за един излет.

Дивия заек има много по източен силует от питомния си събрат.Той е истински атлет и маратонец, тъй като е надарен с невероятни способности на бегач.Дивия заек е изтъкан от мускули под иначе пухкавото му кожухче.
Дължината на възрастния заек е около 70-77 см., а средното тегло е 3-4 кг до 6 кг. Сменя си козината два пъти в годината - през пролетта и в края на лятото-началото на есента. Общата му окраска е тъмносива, като през лятото е жълтеникавокафява. Ушите на върха са черни, главата е издължена и леко сплескана отстрани .Очите са големи, изпъкнали и са разположени странично ,а опашката отдолу е снежно бяла. В природата той не може да бъде объркан с никой друг бозайник.Слухът на заека е изключителен,а големите му уши към 10-14 см богато кръвоснабдени служат за охлаждане при интензивно бягане.Предните крака са значително по къси от задните и завършват с малки лапи с пет пръста.Задните му крайници са доста по дълги и завършват с по четири пръста на лапа ,като стъпалото им е 3-4 пъти по дълго от предното.Скоростта на дивия заек достига 60-70 км/ч.
Ловни методи- За лова на зайци, класика е излета с гонче. Днес обаче сме лишени от възможността да се насладим на това ловно изкуство.Защото у нас законите ги пишат чиновници и като не знаят какво да правят ЗАБРАНЯВАТ.Така и у нас бе забранен този прекрасен лов ,защото покрай него се биели и други по-ценни видове.Тази глупост трябва да се отмени и отново да се практикува лова на заек с гончета ,както са го практикували още траките по нашите земи.
Днес закона разрешава лова на заек да става групово или индивидуално с кучета птичари.
При гонка разтоянието между ловчите е около 10 м. Като ръководителя на лова определя посоката . Ходи се бавно,без изпреварване и бързане.Притаилите се заици не издържат и се вдигат да бягат.Стреля само този пред когото мине заека.Този вид лов е възможен в равнината.В гористи и планински терени ,лозя и овощни градини може да се практикува постова гонка,разтавят се пусиикъм билото,гоначите заповат от ниското и на ленти обхождат хълма към върха.Винаги при лов на зайци се започва обхода от ниското.
Хитрините на заека са : преди да залегне всеки заек прави кръг преди да легне в лежанката си.Младите и неопитни животни съжо преплитат следи ,но единично или двойно.Докато някой стар заяк преплита следите си дори тройно.В края преди да залегнат ,те често отскачат в страни до 3м разтояние.Заекът винаги лежи с лице към оставените следи,и се услушва за неприятели.
При лов в полето и угари заека заляга на около 50м. от края на нивата, задължително трябва да се обхождат ъгловите зони.Ако дивия заек лежи под някой храст или туфа ,той ще се опита да остане на място и да се прикрие ,като заобиколи храста като го остави между себе си и ловеца.Почти винаги заека вижда ловеца пръв и изчаква за да прецени дали да се вдигне или да се затаи.Ето защо не трябва да се бърза ри лов на Див заек.
При лов в угар обаче се гледа бразда по бразда защото заека ляга по дължината на браздата.
При излет в храсталаци и гори също се претърсват крайните части при подхода към по -чисти места.Заиците обичат да лягат на места с широк и добър обзор.

За лов на заек са подходящи потрони с номер 4 при първите излети, а при лова през ноември и декември най- добре е да се заредят патрони номер 2-1 .



Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации