Как да научим кучето на "Влачена диря"

 Как да научим кучето на "Влачена диря"

Кучето трябва да работи по влачена следа от пернат дивеч или от заек ,да го намира и да ни го носи.Идеята на това упражнение е КУЧЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЛОВ ДА НИ НОСИ СЛУЧАЙНО НАМЕРЕН ДИВЕЧ. Трябва ви някакъв дребен дивеч заек или пернат ,помощник който трябва да остави следата за целта той отбелязва (с забито в земята клонче) началото на следата тупва няколко пъти дивеча на земята и отскубва малко козина или перушина от дивеча .Дивеча се дърпа по земята на около 35-40 м по посока на вятъра като го оставяме на открито , а не в някоя вдлъбнатина.След това помощника се отдалечава по посока на следата ,като се скрива зад някое дърво.Преди помощника да остави следата ,вие трябва да запознаете кучето с дивеча с който ще оставяте следата.Ако кучето ви знае значението на командата " Апорт" може да накарате вашия ученик да ви донесе дивеча.След това отивате някъде където кучето няма да може да вижда действията на вашия помощник . Щом помощника даде знак ,че е приключил работата си.Отиваме на около 2 м от началото на следата сменяме повода с дълго въже около 3-4 м което прекарваме между предните крака на кучето.След това му се дава възможност да се запозная добре с началото на оставената диря.С команда "Търси ,изгубено"показваме с ръка посоката,отпускаме достатъчно въже на кучето за да може да тръгне по дирята.Когато кучето стигне до дивеча командваме "Донеси" и на бегом се връщаме към изходно положение .Хвалим кучето като не пестим ласки. Първата диря се оставя на около 30-35м като постепенно се удължава на 200- 300м и се правят един два завоя.Накрая след като кучето е възприело всеки един елемент от обучението тръгваме по следата и на 40-50 м спираме като командваме "Чакай" ,откачаме карабинката от нашийника и го прекарваме под него ,като и двата края са в нас.Тръгваме отново по дирята и на 20 -25 м отпускаме единия край и оставаме на място .Въжето се изхлузва от нашийника и вашия любимец вече работи самичък по следа.

П.П освобождаването му става винаги по описания начин.Броя на изработени дири на въже и свободно изработените следи трябва да е 1:4 в полза на следите на повод.






При използване на информация от сайта позоваването на
cockeri.blogspot.com
е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации