Обучение на ловно куче с тренировъчна въдица

 Обучение на ловно куче с тренировъчна въдица


Метода на обучение се основава на реакцията на кучето към комплекс от няколко дразнители.В случая се касае за комбинация от:

1.Зрителен дразнител (движение на завързаното за въдицата чучело от дивечова кожа или пера, сойка, сврака или апортен”козел”)

2.Звуков дразнител (подканяне, поощряване, изсвирване)

3.Механичен дразнител (натиск с ръка, подръпване на повода, погалване)

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА –самостоятелно изработена въдица за обучение, направена от 2 м. дълга тънка пръчка, на чийто по- тънък край е завързан около 2м. дълъг здрав шнур. На края на шнура се завързва чучело от птица или заек.

ПРЕДПОСТАВКИ-кучето да показва желание да преследва и хване движещото се чучело и да е привикнало вече с нашийник и повод. Най-подходящата възраст за започване на обучение с тренировъчна въдица е периода между 3 и 4 месец. Аз лично започнах заниманията с моето куче на 2 мес.


ИЗПЪЛНЕНИЕ


ПЪРВИ ЕЛЕМЕНТ-взимате приготвената тренировъчна въдица и отивате с кучето на повод в позната местност, освобождавате кучето от повода и поднасяте чрез тренировъчната въдица вързаното чучело пред кучето, като го подканяте да го преследва (тук се използва зрителния дразнител). Вие сами избирате какви движения да правите с въдицата . След около 5 мин. преследване позволявате на кучето да хване апорта.

Следващ елемент-след като кучето продължително преследва апорта, сменяте местността и с всяка нова тренировка удължавате упражненията според възможностите и издръжливостта на вас самите. Винаги в края на упражнението позволявате на кучето да улови чучелото. Повиквате кучето при вас по име и с команда „Ела тук”, потупвайки се по лявотоколяно и клякате. Оставяте тренировъчната въдица на земята и като придърпате шнура, приближавате кучето към вас и непрекъснато го хвалите. С лявата ръка хващате кучето за нашийника, а с дясната притискате задницата му към земята, както при упражняването на командата „Седни”. След като усвой упражнението до тук продължаваме нататък :когато оставим кучето да хване „Апорта”, извиквате кучето по име, заставяте го да седне и с командата „Пусни” му отнемате улова.


Следващ елемен от упращнението оставяте кучето да тича продължително след апорта, докато само забави темпото си на преследване. Съобразявате бързината на вашите движения с постепенно намаляващата скорост на кучето. После пускате чучелото на земята на около 3м. пред кучето. Към готвещото се за скок куче, замряло в стойка, подвиквате „Спокойно”. След около 1-20 ск. Бавно се приближавате към кучето и като го хвалите, го хващате за нашийника и го отвеждате встрани и назад от чучелото.Упражнението трябва да се изпълнява и във висока трева.


СЛЕДВАЩ ЕЛЕМЕНТ- отивате с кучето и въдицата на езеро и пускате направеното от пера чучело да плува по водната повърхност. Преследващото чучелото във водата куче хвалите с „Браво, кучето ми, търси напред”. В края на упражнението подавате команда „Апорт” и позволявате на кучето да хване чучелото. Упражнението продължава докато накарате кучето да плува, за да хване чучелото.


СЛЕДВАЩ ЕЛЕМЕНТ-провеждате упражнението в гориста местност, където премятате чучелото през някой клон. Подскачащото под него куче поощрявате с думите „Браво кучето ми, лай” като придърпвате нагоре-надолу чучелото, без да позволявате на кучето да хване апорта.


ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО


Кучето преследва чучелото-хвалите го с „Браво, кучето ми”


Кучето не преследва чучелото-оставяте чучелото да танцува под носа му, като го поощрявате „Дръж”


Кучето е хванало чучелото и прави опит да се отдалечи с него-с помощта на въдицата придърпвате кучето към вас, повиквайки го по име и с команда „Ела тук”

Кучето е хванало чучелото и се опитва да го дъвче-извиквате „Фу, какво е това” и му отнемате апорта.

При повикване по име кучето идва при водача-хвалите кучето и му давате лакомства.

Кучето сяда при подканяне-както по-горе, давате лакомства.

Кучето не се съобразява с подвикването „Спокойно” и скача върху чучелото-укорявате го с „Фу, какво е това” и повтаряте упражнението, но вече с кучето на повод с бодлив нашийник, като го задържате така, че да не може да скочи върху апорта и дърпайки се, само да си причини болка от бодлите на нашийника.
При използване на информация от сайта позоваването е задължително.


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации