Избор на ловно куче

 Избор на ловно куче


Преди да си вземете куче отговорете си на някой от въпросите :

Имали ли сте някога собствено куче, или това ще бъде първото ви ?
Какъв апартамент имате?
Имате ли възможноста да контролирате доминиращо куче?
На колко години са децата ви, ако има такива?
Колко голям двор имате?
Какъв размер куче си търсите?
Имате ли алергия към животни, или близките ви?
Колко време сте готови да отделите на кучето си?
Колко време ще искате да отделите за упражняване на кучето си?


МАЛКО ИЛИ ГОЛЯМО

Дали кучето да е малко или голямо зависи преди всичко от големината на твоето жилище. Помни, че кучетата трябва да имат достатъчно пространство около себе си. Ако живееш в малък апартамент по-подходящи за теб са малките кучета -. Ако пък си в къща или имaте дворно място, спокойно можеш да си вземеш голямо куче .


КЪСОКОСМЕСТИ ИЛИ ДЪЛГОКОСМЕСТИ


При късокосместите кучета по-лесно се поддържа хигиената. Специфичната миризма на куче също се усеща в по-лека степен. Дългокосместите кучета са много красиви, но те изискват повече грижи . Козината им трябва да се чисти след лов , тъй като много често по нея полепват тръни и други боклуци, както и яйца на различни паразити.


МЪЖКО ИЛИ ЖЕНСКО

Мъжкото куче е: по-агресивно; по-привързано към личния стопанин и не толкова към къщата; по-игривo е; по-лесно се губи по време на разходки; много често участват в борби с други кучета и могат да пострадат.
Женското куче: е по-гальовно; привързва се повече към дома отколкото към конкретен човек; в размножителния период с нея ще имаш повече проблеми с хигиената и с разходките.И най-важното според мен е ,че през този период не може да я извеждате на лов.



ПТИЧАРИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ЛОВ НА ПРЕЛЕТЕН ДИВЕЧ

Ловните кучета, които са пригодни, а някои от тях дори превъзходни, за лов на пъдпъдъци, бекаси и блатен дивеч, са: английски сетер, сетер гордон, ирландски сетер, германски брак, кокер шпаньол, бретонски шпаньол, брак д'оверн, грифон кортал и германския дратхар.
Кокерът има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя. Мнозина считат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не повече от 20 м от ловеца. Кокерът е незаменим за лов на бекаси и дърдавци, като на последните не дава никаква възможност да хитруват и бягат на крак, защото е отличен следотърсач. Той е също така добър носач и с еднакво удоволствие намира и донася убития дивеч както на сушата, така и във водата. У нас кокерът почти не се използува за лов, а малкото екземпляри, които има, се отглеждат като луксозни домашни кучета.



При използване на информация от сайта позоваването на
cockeri.blogspot.com
е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации