Земеделският министър забрани разрешения лов на диви прасета

Приетите по  законови поправки в парламента, които разрешават извънредно груповия лов на диви свине като превантивна мярка срещу разпространението в България на африканска чума по свинете, няма да влязат в сила. Земеделският министър Румен Порожанов е издал заповед, с която се забранява груповият лов на диви прасета  с мотив, че той крие много рискове. Така само ден след като в Държавен вестник бяха публикувани новите текстове, те на практика няма да се приложат. Вместо това агроминистерството препоръчва засилване на подборния лов .

Ново изменение

Само преди ден в Държавен вестник бяха публикувани нови поправки в закона за лова, които разрешават груповия лов на дива свиня извън обичайния сезон за това - oт 1 октомври. Текстовете бяха приети по спешност в парламента с аргумент, че такъв лов е необходим като превантивна мярка за разпространение на болестта африканска чума по свинете , която вече обхваща над 300 огнища в съседна Румъния. Същевременно обаче поправките бяха разкритикувани от различни неправителствени организации, партии и дори ловци заради факта, че са възможни инциденти поради наличието на много туристи в планините през лятото, както и че масовият лов на диви прасета може да разпръсне популацията им на по-голяма площ, вместо да я ограничи.

С подобни аргументи в сряда земеделският министър Румен Порожанов е решил да забрани груповия лов на диви прасета . Сред посочените мотиви за това в официално съобщение на агроминистерството е това, че приетите текстове "са недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение на безопасността при провеждането на ловни излети".

"В момента буйната растителност и плътната листна маса в горите силно ограничава видимостта, а респективно и безопасността на лова", се казва още в съобщението. Министерството посочва, че рискът не е само за самите ловци, но и за горските работници, туристите, гъбарите, билкарите и др.

От ведомството посочват още, че родените през тази пролет малки на различни видове диви животни няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета и "съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чужденци и сериозни финансови щети".

Ограда по границата

Освен лов на диви свине преди ден стана ясно и че земеделското министерство започва да строи 4-редова телена ограда по сухопътната граница с Румъния, чиято цел е да спира преминаването на диви животни. Оградата по информация от земеделския министър, който във вторник беше на посещение в Североизточна България, трябва да бъде готова за 10 дни.

В момента в Румъния има 300 огнища на болестта африканска чума по свинете, включително и в окръзите Яломица и Констанца, намиращи се на по-малко от 100 км от българската граница. От вторник е в сила и най-високият - червен, код за опасност от поява на заболяването в окръг Гюргево, който е най-близкият до Русе.

Същевременно по данни на земеделското министерство в момента в България се отглеждат 450 хил. свине, като 350 хил. от тях са само в две области в Североизточна България - Силистра и Добрич.


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации