Работа на кучето във вода / Work of the dog in the water

 Работа на кучето във вода / Work of the dog in the water


Целта на това упражнение е ,кучето да следва водната следа оставена от патицата и по този начин да се научи да претърсва трастиките и при команда "Донеси" да изкарва от водата падналия дивеч.



ПОМОЩНИ СРЕДСТВА :апортен „козел”, водни кокошки, домашна патица, свирка с дълъг тон, гладкоцевно ловно оръжие.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

ПЪРВИ ЕЛЕМЕНТ: след като сте прикрепили крила от водна кокошка или патица, хвърляте „козела” пред очите на кучето във водата така, че то, без да плува, да може да стигне до него. Показвате с ръка посоката на „козела” и с команда „Напред, донеси” изпращате кучето във водата. Щом то поеме „козела”, похвалвате го „Браво” и започвате да се отдалечавате заднишком от брега, без да го изпускате от поглед. Преди кучето да ви настигне, заемате разкрачен стоеж и с вдигнат показалец на дясната ръка го карате да седне пред вас. Казвате „Дръж здраво” и посягате към предмета, после отдръпвате ръка назад и повторно го пипате. Едва след това давате команда „Пусни” и поемате „козела”. Похвалвате щедро кучето.

ВТОРИ ЕЛЕМЕНТ: както по-горе, но „козела” хвърляте в дълбока вода и кучето може да го извади само с плуване.

ТРЕТИ ЕЛЕМЕНТ-както втория но променяте мястото и използвате патица с едно вързано крило. Пропъждате патицата в дълбока вода и като посочвате с ръка изпращате кучето след нея с команда „Напред, търси ”. Кучето трябва да хване и да донесе патицата. Ако този опит не успее, обстрелвате патицата и оставяте кучето да я донесе.

ЧЕТВЪРТИ ЕЛЕМЕНТ-За да привикне кучето към проследяване на плувна диря, използвате патици, на които предварително сте вързали крилата, така че да не могат да отлетят. На брега отбелязвате „мястото на раняването”, като разпръсквате няколко пера, изскубнати от патицата. След това насочвате птицата оттам към тръстиката. Запомняте пътя й за да може след това да контролирате работата на кучето по плувната диря. Птицата се пуска така, че кучето да може да работи по посока на вятъра.

След като сте свалили нашийника на кучето, посочвате му „мястото на раняването” с думите „Търси ”. Кучето трябва да работи по плувната диря, докато прогони патицата в открита вода и може да я следи с поглед. Тогава стреляте по патицата. При команда „Донеси” кучето трябва да изнесе птицата на брега, като ви я предаде.

ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ-избирате много гъсто обрасъл водоем, в който има водни кокошки или диви патици. След като кучето е претърсвало достатъчно дълго и интензивно тръстиката, обстрелвате една водна кокошка. Допълнителни указания на кучето давате само когато дивечът се е гмурнал далеч от него и то въпреки описваните кръгове не може да намери дирята и когато сме видели изплувалата патица или водна кокошка. Изсвирвате късо на кучето и като му посочвате с ръка, извиквате „Търси напред” Ако не успеете да обстреляте дивеч за кучето, работата му трябва да има успешен завършек. Хвърляте във водата една предварително донесена от вас убита птица или лиска, а в краен случай-„козела”, но така, че кучето да дини падането му във водата.

ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО

Кучето отива до плаващия „козел”, но не го взима-поставяте бодливия нашийник, държите кучето на повод и упражнявате сухо взимане на „козела”. След това повтаряте упражнението в плитка вода.

При излизането си от водата кучето се изтръсква, без да изпусне носения предмет-повтаряте упражнението с донасяне от дълбока вода, но този път се отдалечавате бързо назад от брега, така че кучето да изтича да ви гони, няма време да се изтръска.

Кучето оставя предмета на земята и се изтръсква-ако патицата е ранена само в крилото тя може да избяга. Постъпвате както по-горе, а ако това се повтори, взимате кучето на дългото въже.

Кучето е захапало патицата лошо и за момент я пуска на земята, за да поправи захапката-тъй като в този случай то контролира напълно патицата, тя не може да избяга. Кучето постъпва правилно. По време на изпитанието при подобен случай водачът не трябва да повтаря командата „Донеси”.

Кучето плува около мястото, където се е гмурнала патицата- ако то не открие само патицата или плувната диря, вие му показвате посоката с ръка.

Кучето излиза от водата и тръгва с „нисък нос” по брега-не се намесвате в работата му. Вероятно патицата е излязла от водата и се е укрила някъде между тръстиката. Ако при лов на патици някое от ранените в крилата птици не бъдат прибрани веднага, целесъобразно е след около 1 час да пуснете кучето да претърси бреговата ивица,тъй като ранените птици предпочитат да излязат на сушата.





При използване на информация от сайта позоваването  е задължително.
الكلاب العاملة في مجال المياه,כלב עבודה במים,Рабочие собаки в воде,Câine de lucru în apă,Cane di lavoro in acqua,Perro de trabajo en el agua,
पानी में कार्य कुत्ता,Working hunden i vann,Gos de treball en l'aigua,Working dog in water,Arbeitsgruppe Hund im Wasser,




Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации